(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
Harlekýn
Potřebné ingredience
550ml 33% smetany na šlehání 150g cukru 1 vanilkový cukr 75g kakaa 5 vajec 130G polohrubé mouky 4 lžíce oleje čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
Recept mám z Apetitu a je opravdu skvělý - patří mezi naše oblíbené.
Den předem svařte 350 ml smetany s 30 g cukru a 35 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložte v chladničce.
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu. Vejce rozklepněte do ohnivzdorné mísy, přidejte zbývající krupicový a vanilkový cukr, postavte na hrnec s vroucí vodou a šlehejte 5 minut, aby se hmota zahřála. Sejměte a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte prosátou mouku s kakaem a nakonec olej. Těsto vlijtedo formy a uhlaďte stěrkou do roviny.
Pečte asi 45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na pečicí papír a rozkrojte na půl.
Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na zdobení) a uhlaďte. Zbylou ušlehanou smetanou postříkejte vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a čokoládou.
Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit.
Den předem svařte 350 ml smetany s 30 g cukru a 35 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložte v chladničce.
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu. Vejce rozklepněte do ohnivzdorné mísy, přidejte zbývající krupicový a vanilkový cukr, postavte na hrnec s vroucí vodou a šlehejte 5 minut, aby se hmota zahřála. Sejměte a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte prosátou mouku s kakaem a nakonec olej. Těsto vlijtedo formy a uhlaďte stěrkou do roviny.
Pečte asi 45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na pečicí papír a rozkrojte na půl.
Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na zdobení) a uhlaďte. Zbylou ušlehanou smetanou postříkejte vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a čokoládou.
Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit.
.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
chalupnicka
(upraveno)
25. 9. 2012, 13:17
Tak ten bych si hned dala -vypadá úžasně